Σπήλαια

Η Τήνος κατά πολλούς είναι ένα προικισμένο νησί με υπέροχα τοπία. Τα σπήλαια της Τήνου ανήκουν σε αυτά. Πολλά είναι τα ενδιαφέροντα σπήλαια κάποια προσβάσιμα κάποια θα λέγαμε ακόμα ανεξερεύνητα, εκ των οποίων κανένα δυστυχώς δεν διαθέτει υποδομές για ασφαλή τουριστική επίσκεψη. Απαραίτητο είναι για πολλά από αυτά τα σπήλαια πριν την επίσκεψή σας –εξερεύνηση σε αυτά να έχετε συμβουλευτεί το δελτίο καιρού γιατί οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε αυτά τα μέρη είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια σπήλαια.

Σπήλαιο Βουλισμένων

Ανατολικά του νησιού της Τήνου, 1 χλμ νότια της Φανερωμένης, εντοπίζεται το σπήλαιο Βουλισμένων με μήκος 5 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα. Αγριοπερίστερα βρίσκουν εδώ καταφύγιο.

Σπήλαιο Βρυοκάστρου ή Βρέκαστρου

Με πλάτος 4 μέτρα, μήκος 5 μέτρα και με θαλάσσια μόνο πρόσβαση αυτό το μικρό σπήλαιο βρίσκεται νοτιοανατολικά του λόφου Βρυόκαστρου και 3 χλμ ανατολικά της πόλης της Τήνου.

Σπήλαιο Γαστριά

Ένα χιλιόμετρο δυτικά των Κιονίων, στην Πλατιά Άμμο, βρίσκεται το σπήλαιο Γαστριά. Ευρύ στο εντυπωσιακό εσωτερικό του με μήκος 50 μέτρα και κτίσμα σε σχήμα μισοφέγγαρου. Το έδαφός του περιέχει άργιλο, ενώ ο χώρος έχει σταλακτίτες. Το σπήλαιο ιστορικά λέγεται ότι ήταν μυστικό πέρασμα για τους διωγμένους χριστιανούς. Λόγω κάποιων τμημάτων από αγγεία που έχουν βρεθεί εδώ αλλά και επιγραφών παλαιοχριστιανικών χρόνων που παραπέμπουν σε ναό αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο, το σπήλαιο έχει έντονο αρχαιολογικό εκτός από γεωλογικό ενδιαφέρον.

Σπήλαιο Δρακόλακας

Το σπήλαιο Δρακόλακας απέχει 1 χλμ από τον όρμο Βαθύ και 4 χλμ από τον οικισμό Πλατιά. Για να μπει κάποιος σε αυτό το σπήλαιο πρέπει να κατέβει μια βραχώδη και απότομη διάβαση, η οποία καταλήγει σ’ ένα λάκκο. Παλαιότερα αποτελούσε χώρο γιατρειάς για τα παιδιά που ήταν προσβεβλημένα από κυάνωση (ασθένεια κατά την οποία παρουσιάζεται μωβ ή γαλάζια απόχρωση στο δέρμα του ασθενή). Τα παιδιά που ασθενούσαν έμεναν στο σπήλαιο 3 μερόνυχτα και όσα παιδιά δεν απεβίωναν θεωρείτο ότι γιατρεύτηκαν από τις ιαματικές ιδιότητες των νερών του σπηλαίου.

Σπήλαιο Κιθάρας

Ένα ακόμα σπήλαιο που ανήκει στα μικρά του νησιού είναι της Κιθάρας 3 χλμ βόρεια του σπηλαίου Βουλισμένων. Αν θέλετε να το επισκεφθείτε μπορείτε μόνο με σκάφος αφού η πρόσβαση με άλλο μέσο μεταφοράς δεν είναι δυνατή. Και σ’ αυτό το σπήλαιο φωλιάζουν αγριοπερίστερα και ανήκει στα μικρά σπήλαια με 5 μέτρα πλάτος και 6 βάθος.

Σπήλαιο Κουφαγρέλι

Τρία μίλια δυτικά του Πανόρμου μεταξύ των ακρωτηρίων Παριανού και Δόρδιας, στην ομώνυμη τοποθεσία, υπάρχει σπήλαιο βάθους 6 μέτρων, του οποίου η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με θαλάσσιο μέσο μεταφοράς.

Σπήλαιο Κρούφτες

Στην ομώνυμη τοποθεσία Κρούφτες στο βουνό Φλάμπουρο, βόρεια του Φαλατάδου βρίσκεται το σπήλαιο Κρούφτες. Πρόκειται για απότομο σπήλαιο γι αυτό εστιάστε την προσοχή σας κατά την είσοδό σας σε αυτό αλλά και κατά την εξερεύνησή του.

Σπήλαιο Μουρούνια

Βορειοδυτικά του νησιού και ανατολικά του ακρωτηρίου που φέρει το όνομά του εντοπίζεται αυτό το σπήλαιο. Το μήκος του ανέρχεται στα 15 μέτρα και μπορεί να γίνει επισκέψιμο με κάποιο μικρό σκάφος.

Μυγοσπηλιά ή Καμένη Σπηλιά

Στο ύψωμα του ορεινού όγκου Καστέλα – Καλανίστα, 6 χλμ βορειοδυτικά της Αετοφωλιάς εντοπίζεται η Μυγοσπηλιά. Με δύο εισόδους μία φαρδιά προς τα πάνω και μία στενότερη χαμηλά και μήκος 55 μέτρα, το σπήλαιο «φιλοξενεί» ένα σπάνιο είδος πράσινων μυγών και πλήθος μερμηγκιών, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες «κατοικεί» μόνο εδώ. Ιστορικής σημασίας σπήλαιο λόγω ανθρώπινων οστών και αγγείων που χρονολογούνται από το 1821 και πίσω. Δεν ενδείκνυται προς επίσκεψη για ερασιτέχνες. Ιστορικό, αρχαιολογικό, γεωλογικό και εντομολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό το σπήλαιο.

Σπήλαιο Πανόρμου και Καμάρας

Βορειοδυτικά του Όρμου του Πανόρμου κοντά στο ακρωτήρι Καμάρα βρίσκονται τα σπήλαια Πανόρμου (ανακάλυψη 1854) και Καμάρας (μήκος 4 μέτρα). Το πρώτο βρίσκεται σε λατομείο μαρμάρου με δύο θαλάμους σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Σπήλαια της Σπηλιάς


Ανάμεσα στο ακρωτήρι Φερό Κρημνό και Διασφάη υπάρχουν τα σπήλαια της Σπηλιάς 1 χλμ δυτικά της Λιβάδας. Εξαιτίας γεωλογικών φαινομένων εδώ έχουμε σχηματισμούς πέντε σπηλαίων το ένα δίπλα στο άλλο. Τα δύο σπήλαια είναι μεγαλύτερα από τα άλλα τρία με βάθος που φτάνει τα 20-40 μέτρα. Εδώ «κατοικούν» φώκιες, ενώ σε ένα από αυτά υπάρχει γλυκό νερό.

Σπήλαιο Φουρνακίων

Ανάμεσα στο ακρωτήρι Παππάργυρος και Αξαχωπός βρίσκεται το σπήλαιο Φουρνακίων με μήκος 6 μέτρα. Στο εσωτερικό του αναβλύζει πηγή με γλυκό νερό.


Scroll to top