Γεωγραφία

Βορειοανατολικά του συμπλέγματος των Κυκλάδων ξεπροβάλλει το νησί της Τήνου, το τέταρτο σε έκταση νησί (194 τ.χλμ) μετά τη Νάξο  την Άνδρο και την Πάρο , η «γέφυρα» Άνδρου και Μυκόνου. Ο μικρός πορθμός το «στενό»  χωρίζει την Άνδρο από την Τήνο και το επικίνδυνο «Στενό του Τσικνιά» χωρίζει τη Μύκονο από την Τήνο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του νησιού είναι 8574 κάτοικοι.

Λόγω των ισχυρών ανέμων η Τήνος στο βορειοανατολικό μέρος της εκτός από τον Πάνορμο δεν έχει διαμορφωθεί οικιστικά. Το  νησί έχει τριγωνικό και για πολλούς σχήμα αχλαδιού. Οι βραχονησίδες που το γειτονεύουν είναι οι Καλόγεροι, Πλανήτης , Δρακονήσι και Πρασονήσια.

Το έδαφος είναι σε γενικές γραμμές ορεινό χωρίς δάση και μεγάλες πεδινές εκτάσεις με εξαίρεση την περιοχή Κολυμπήθρα. Το υψόμετρό του φτάνει στα 726 μέτρα με το βουνό Τσικνιάς, ακολουθεί ο βράχος του Ξώμπουργου με 641 μέτρα, το βουνό Πατέλα ή Πολέμου Κάμπος με 616 μέτρα, το Κεχροβούνι με 604 μέτρα και το Όρος με 375 μέτρα.

Όπως τα περισσότερα κυκλαδίτικα νησιά ο γρανίτης κάνει και εδώ την εμφάνισή του αλλά και το πράσινο μάρμαρο που βρίσκεται εδώ, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές εκκλησίες του νησιού για την κατασκευή κιόνων ή προσόψεων.

Η Τήνος από βλάστηση έχει μικρούς θάμνους με κέδρους, μυρτιές, σπάρτα και πουρνάρια αλλά και φασκόμηλο, τσάι, κάπαρη, θυμάρι και άλλα αρωματικά χρήσιμα για μαγειρική. Αποδημητικά πουλιά κάνουν το πέρασμά τους από το νησί όπως τρυγόνια, αγριόπαπιες αλλά και ζώα όπως λαγοί, αγριοκούνελα και μην ξεχνάμε και τα αγριοπερίστερα που φιλοξενούνται στους γνωστούς περιστερώνες της Τήνου.

 


Scroll to top