Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία στο βουνό της Τήνου «Τσικνιάς», που τότε ονομαζόταν Γύρας, κυνήγησε ο Ηρακλής τους Γιους του Βοριά, Ζήτη και Κάλαϊν, οι οποίοι λιποτάκτησαν από το πλοίο Αργώ, το οποίο συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Ο Ηρακλής τους βρήκε εκεί, τους σκότωσε και τους έθαψε σε χωριστούς τάφους.

Τότε ο πατέρας τους έψαξε να τους βρει, έφτασε στην Τήνο και βρήκε τους τάφους τους. Θύμωσε τόσο, ώστε άφησε ελεύθερους τους ανέμους του, που μαστιγώνουν το νησί μέχρι σήμερα. Από μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων στον Τσικνιά υπήρχε ο ναός του Βοριά, του θεού των ανέμων και από κει φύσαγε προς όλο το Αιγαίο.

Ο Τσικνιάς καταλήγει στη θάλασσα, στην περιοχή της Φανερωμένης όπου υπάρχει σπήλαιο, το οποίο σύμφωνα με το θρύλο επικοινωνεί με την κορυφή. Από το στόμιο του ο Βοριάς φυσούσε και μέσω της σήραγγας ο αέρας πέρναγε μέσα από τη σπηλιά και από εκεί και στη θάλασσα. Έτσι εξηγούν και τις συχνές θαλασσοταραχές στην περιοχή.

Η Τήνος εμφανίζεται και στην Οδύσσεια του Ομήρου. Εκεί ναυάγησαν τα καράβια του Αίαντα του Λοκρού, κατά την επιστροφή τους από την Τροία, ως τιμωρία λόγω της αυθάδειας τους προς το θεό Ποσειδώνα.

Ο Ποσειδώνας ήταν προστάτης της Τήνου. Πιθανολογείται ότι οι Ίωνες άποικοι, ήταν αυτοί που μετέφεραν τη λατρεία του θεού Ποσειδώνα στο νησί. Κατά την παράδοση, ο Ποσειδώνας εκτός από θεός της θάλασσας ήταν και θεραπευτής ή «μεγάλος γιατρός», απάλλαξε το νησί από τα φίδια και άλλα είδη ερπετών, τα οποία υπήρχαν σε αφθονία στο νησί και ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους. Έτσι, έστειλε ένα σμήνος πελαργών για να τα εξολοθρεύσει

Οι κάτοικοι για να τον ευχαριστήσουν, έκτισαν προς τιμήν του το μεγαλύτερο και γνωστότερο ναό της εποχής, του οποίου τα ερείπια σώζονται σήμερα στην περιοχή Κιόνια, δίπλα στη θάλασσα. Στο ίδιο σημείο κατασκεύασαν και ιερό προς τιμή της Αμφιτρίτης, της συζύγου του Ποσειδώνα, η οποία ήταν η προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας. Τέλος, οι κάτοικοι της Τήνου είχαν κτίσει ναούς για τον Διόνυσο, τη Δήμητρα και την κόρης της Περσεφόνη, οι οποίοι λατρεύονταν εξίσου.

 


Scroll to top